13.12.2018

MİMARLIK BİR ARAÇ MI YOKSA AMAÇ MI OLMALI?

Günümüzde iyi mimarlık adına üretilen yapıların varlığı elbette tartışılamaz. Nasıl ki ‘iyi mimarlık nedir?’ sorusuna verilebilecek milyonlarca yanıtın farklılıklarının sorgulanamayacağı gibi.

Nerede o eski mimarlar ya da eski binalar? demek oldukça kolaya kaçmak ve belki de geçmişi biraz fazla abartmaktan başka bir şey değildir. Günümüzde de özellikle teknolojinin ve faydalı bilginin daha fazla kişiye ulaşma hızı arttığından keşfe aç ve açık geliştiricilerin olduğu gerçeği yadsınamaz.

Bildiğiniz üzere mimarlık çok ayaklı bir araçtır.Gerçek mimarlık, yeryüzünün var olduğu günden bu yana zaten hiçbir zaman amaç olmamıştır. Zorlama eserlerin varabileceği yegane yer, geçicilik metasıdır.Anlık ya da en iyi ihtimalle dönemsel takdir- yükseliş ve sonrasında balon etkisiyle geri dönüşümü olmayan bir kayboluş, beklenen bir son olacaktır.

Medyanın abartılı takdimi, ücret ödenerek yaptırılan popülerlik ve nitelikten daha fazla önemli olduğu düşünülerek oluşturulan güzellik arayışları da bunun bir parçasıdır. İnkar etsin veya etmesin doğası gereği duyguları olan her sanatçı takdir edilmeyi ister. Hatta bu konuda elimizde ‘’Bilim ve Sanat takdir edilmediği yerden göç eder’’ sözü de İbn-i Sina tarafından söylenmiş harika bir örnek var.

Mimarlığı bir amaç olarak görmek doğru mudur?

Takdirle sükse yapmak yerine tıpkı mimarlık Bu bakış açısıyla ‘daha iyiye’ olan açlık, sanatçıyı zorlayacaktır. Zorladıkça daha kendi iç jürisinden geçemeyecek belki de milyarlarca başarılı denemeyi eserinde uygulamayacaktır. İşte bu sebeptendir iyi bir sanatçı en iyi eserini henüz yapmamıştır ve hiçbir zaman yapamayacaktır.gibi takdiri bir amaç olarak değil de yeni işlerde daha fazla başarıya odaklanmak noktasında bir araç olarak görmek sanatçıyı başarıya götürecektir.

En iyi ve iyi mimarlık kavramlarına yönelik çağrışımları yukarıda kısmen de olsa paylaştık. Anlamsız kavram kargaşaları, yorumlama biçimleri ve sıradışılığa yönelik arayışların anlamsızlığa doğru götürebilme tehlikesine karşın sanatçının cesaret dolu yaklaşımlarla kendi rotasını çizmesinden başka çaresi de yoktur.Tabi tüm bunları yaparken sıradanlığın tehlikesi de kendini gösterecektir.

İşte bu bilgiler ve yorumlar ışığında iyi mimarlık kavramına olan bakışınızı tazeleyebilirsiniz.


Kaynak: https://mimarihaber.net/2017/12/10/iyi-mimarlik